Det är inte lätt med julklappsrim

Efter att lyssnat på Anders Bjarby under ett ”AI-snack – en förmiddag om AI och utbildning” blev jag inspirerad att promta julklappsrim. Anders tog upp julklappsrim eftersom AI ofta har svårt med julklappsrim på svenska. Det är med andra ord inte bara vi människor som har svårt med med julklappsrim. Anders tipsade om ett generellt tips när man promtar en AI-modell, att man kan be AI-modellen agera som två personer:

Agera som två personer, en som rimmar och en som rättar och ger feedback. låt interaktionen mellan personerna fortgå tills bägge personerna anser att det finns rim och det inte explicit nämns att det är en bok av en viss författare.

Jag fick, efter mycket tjat, med AI-modellen fram följande när jag ville ha ett julklappsrim för en bok av August Strindberg:

I vinterns famn, ett paket väntar,
dess innehåll tyst, det lockar och häntar.
Vad kan det vara? En skatt eller lek?
Öppna och finn, ditt hjärtas spek.

AI-modellen, Perplexity/GPT4-turbo, hade svårt med att inte avslöja att det var en bok i paketet, samt att skapa rim. I en promt var jag tvungen att förklara vad rim är:

Slutrim är den absolut vanligaste typen av rim och det som rimlexikon.se kan användas till. Även vikingarna höll på med rim, och även om de föredrog alliteration och assonans så finns det bevis i form av runstenen Vallentunastenen att de även höll på med slutrim:

Han drunknade i Holms hav,
där hans knarr gick i kvav.
 Endast tre kommon av.

Slutrim kan delas upp i olika grupperingar, främst i tre grupper som baseras på antal stavelser:

Manliga rim – Enstaviga ord
Manliga rim består av enstaviga ord så som bas – fas -gas
Kvinnliga rim – Tvåstaviga ord
Kvinnliga rim är tvåstaviga ord så som hindra – tindra – lindra. Att det kallas kvinnliga rim kan kännas lite underligt men har en historisk förklaring. Nämligen att dessa tvåstaviga ord nästan alltid anses feminina i det Franska språket.
Löpande rim – Trestaviga eller längre ord.
Löpande rim är trestaviga eller längre ord, så som flexibla – horribla – kompatibla
.

Det blir bättre på engelska:




Lämna en kommentar