Mäta och reagera på effekt momentant

Den 18 oktober 2022 var det ett seminarium om Framtidens Elsystem 2022 (program):

Efter lunch mycket prat om att allt är så komplext… Själv undrar jag hur jag enkelt (i en app) ska kunna mäta effekt och energi hemma i vårt radhus som har en Sagemcom T211 mätare (ser likadan ut som denna Ellevio-mätare) som har en, vad jag förstår, vanlig RJ12-HAN-port. Men när man googlar hur ska kunna mäta effekt momentant kommer man till massa sidor där det visas hur man ska kunna bygga en mätare själv (t ex 1, 2, )…?! Här visas dock några mätare som är ”färdigpackade”.

Mer om tankar kring #FramtidensElsystem på Twitter.

Många som nu har seminarium kring ”Ny digital teknik för ökad kapacitet i elnäten möjliggör energiomställning”. En intressant programpunkt från eftermiddagen, i samma anda, var: Innovation och forskning i framkant:

I takt med att andelen sol- och vindkraft ökar i energisystemet kommer också nya utmaningar som vi behöver hantera. Vi kommer få en inblick i innovativa lösningar med aktiv styrning av elnäten för att effektivt öka möjligheten av förnybar produktion i distributionsnäten, samt lära oss metoder för hur man kan minimera spill av överskottskraft i system med förnybar kraftproduktion. Medverknade: Emil Hillberg, RISE. Elis Nycander, Svenska kraftnät.

Annons

2 tankar på “Mäta och reagera på effekt momentant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s