Har nyligen sett Stockholms blodbad (2 avsnitt) och Rosens Namn (8 avsnitt). Stockholms blodbad hände i början av november på 1520:
Rosens namn tilldrar sig 1327 i norra Italien:
Det som man skulle kunna fördjupa sig mycket i är synen på kunskap, rätt och fel och makt med Stockholms blodbad respektive Rosens Namn (filmen) som utgångspunkt. Kanske med hjälp av Asplund, Goffman och Foucault som ”hjälpredor”. Först kort om händelserna:
Rosens namn handlar om den unge benediktinermunken Adso och hans franciskanske läromästare William av Baskerville när de kommer till ett kloster i Norditalien, där en av munkarna nyligen dött under mystiska omständigheter. William följer ledtrådarna och försöker resonera logiskt med hänvisning till Aristoteles, Thomas av Aquino och Roger Bacon.
Stockholms blodbad var de avrättningar som ägde rum i Stockholm den 7–9 november 1520. Händelserna inleddes direkt efter Kristian II:s kröning till svensk kung när gästerna på kröningsfesten kallades till ett möte på slottet. Ärkebiskop Gustaf Trolles krav på ekonomisk kompensation ledde till frågan om den tidigare riksföreståndaren Sten Sture den yngre och hans anhängare hade gjort sig skyldiga till kätteri. Med påstått stöd i kanonisk rätt avrättades cirka 84 personer…
Ska något sägas om Asplu