Kärnkraft och alternativen

Ofta anses kärnkraft konkurrera med alternativ som vindkraft och solenergi. Och ofta framhålls skäl som att kärnkraften är mycket billigare. Och det stämmer ju om man jämför befintlig (avskrivna) anläggningar med ny vindkraft. Men jämförs ny kärnkraft med ny vindkraft så visar kalkylen att de kostar ungefär lika (en del säger att kärnkraften är billigare, medan en del menar att ny kärnkraft har visat sig vara dyrare än vindkraft). Därmed vågar jag påstå att kostnaden är ungefär lika om man jämför ny kärnkraft med ny vindkraft.

Under en debatt, med flera kommentarer, till denna artikel: ”Vi måste säkra elförsörjningen med ny kärnkraft”, kände även jag mig nödgad att ge mig in i debatten. Egentligen tycker även jag att vi bör säkra elförsörjningen med ny kärnkraft, men jag ogillar starkt att kärnkraften då och då samtidigt beskrivs som mycket billigare av KÄB-personer (KärnkraftenÄrBillig). I kommentarsfältet mötte jag flera ”intressanta” synpunkter, bl a från en person som menade att kärnkraften är mycket billigare (drygt 6 ggr billigare än vindkraft!!?). KÄB-personen refererade till denna text:

Kärnkraft_vindkraft_solenergi

Jag vill dock mena att jämförelsen med Frankrike inte går att göra eftersom vi i Sverige har mycket vattenkraft som reglerkraft (vilket gör att extra kostnader för ”grid” och ”storage” är kraftigt överdrivna). Vidare så är antagandet om  1 500 euros per kW för högt (ligger under 1 200 euros per kW). Vidare så är antagandet om ”Average load factor” för lågt för vindkraften (är närmare 40 % nu). Vidare är antagandet om kärnkraftens kostnad kraftigt underdriven (ligger närmare 10 000 euros per kW, vilket påpekats i många kommentarer till denna artikel).

En KÄB kontrade då i kommentarsflödet med denna artikel om kärnkraftens kostnader. Vilket var lite konstigt eftersom där beskrivs kärnkraften bara som ”lite” billigare än vindkraft:

kärnkraftens_kostnader_jämf_med_andra_energislag

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s