Runstenen som bjöds ut

Läste om en bok som tar upp källkritik:  Tänk först – dela sen (BTJ förlag). I boken beskrivs bland annat historien om en klass, för att lära sig mer om källkritik, under falskt namn, la ut en annons på Blocket där en runsten bjöds ut till försäljning.

runsten_som_bjods_ut

Detta lät ju spännande!, tänkte jag, därför ville jag läsa mer om hur ”det gick för” runstenen som bjöds ut till försäljning. Kom då till en sida i Mediekompass som bra beskrev vad som hade hänt, och hur andra lärare kan använda denna ”nyhet” i sin undervisning.

Detta ledde till att jag ville veta mer om Mediekompass som sedan 1963 varit ett hjälpmedel för lärare som vill använda tidningar i undervisningen. Kom då tyvärr fram till en DN artikel som sa att  Mediekompass la ner verksamheten 2016 efter att varit igång i mer än 50 år. Trist!, eftersom anslaget att lärare bör få hjälp med att använda tidningar i undervisning, för att bland annat diskutera källkritik, borde anses som extra viktigt dessa dagar.

En sista tanke: Jag ville se vad som står på Wikipedia om Mediekompass. Såg då att det inte finns någon artikel om Mediekompass (bara att det två gånger refereras till Mediekompass i andra artiklar). Vill man vara en del av den gemenskap som bygger artiklar på Wikipedia, och lära sig hur wikipedianer källkritiskt granskar vad som läggs upp där, kan det kanske vara en spännande utmaning att skriva en artikel om Mediekompass på Wikipedia (en ”dödsruna” över detta fina 53-åriga projekt).

iq0x60bitocjqpqc9d5u

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s