Hur hanterar du konflikter?

konflikt

Hur hanterar du konflikter? Kan vara en bra fråga, som ställs på intervjuer. Innan jag svarar på den frågan så kan jag tycka att man borde ta upp detta ämne oftare. För att på så sätt diskutera frågan i sin ”normala miljö” (men där ”glöms” den ofta bort…).

Återigen till frågan: hur hanterar jag konflikter? Det korta svaret: gillar att (livligt) diskutera frågor, så att det kan uppfattas om konflikt, men när beslut är fattat så håller jag mig till fattat beslut.

Ett längre svar: det beror i vilken roll man befinner sig i, vilken miljö, vilken tidpunkt det är på dagen, vad man har gjort innan (om man hungrig, trött, eller utvilad och pigg). Vidare beror det på om man tror att man kan förändra något, eller om man inte kan förändra något. Det beror på om det är en ”tillfällig” kortvarig konflikt/diskussion, eller om det är djupt liggande proplem i organisationen (kränkningar, mobbning…). Vidare beror det på vilket ansvar man har i just den situationen. Ni ser det beror på så mycket att det är svårt att närma sig ett svar.

Om vi nu försöker närma oss några svar:

Humor är ett sätt att ”frigöra” sig från konflikter. Många upplever att de har för mycket att göra (på jobb, familj, fritid…) och att de därmed hamnar i konflikt med andra (och sig själv?). En strategi kan vara att skämta bort ”det onda”, allt (onödigt) som ska göras. Brukar funka, men kan missuppfattas.

Att försöka sig tänka sig in i den andras situation. Hen som säger något som kan uppfattas som jobbigt har förstås sin situation, sin press, att säga vad hen säger. Att på olika sätt förstå och acceptera, kan vara en strategi.

Vill man ändå säga något: så kan man berätta hur man själv känner och säga något i stil med: när du sa så, så kände jag så här… (och hoppas på att den andra förstår hur jag kände mig).

Kan man hålla sig till regler och förordningar, och på så sätt undvika konflikter, så bör detta göras.

Sova på saken, och/eller diskutera konflikten med en utomstående, t ex en ICF coach; kan vara ett sätt att gå lugnt fram och diskutera frågan vid ett senare tillfälle.

Trots att jag ofta gillar att livligt diskutera saker så att det kan likna en konflikt kan en strategi vara att helt enkelt undvika att diskutera, framföra argument som kan missuppfattas, och som kan leda till konflikt. Helt enkelt stoppa sig själv. Tänk på något annat!

Att ta upp några typfall (som kan leda till konflikt) vara ett sätt att diskutera hur grogrunder till konflikt kan hanteras:

  • Att inte bli sedd kan leda till frustration, och konflikt.
  • Att ha olika uppfattningar om vad som gäller i just denna situation, vem man ska ”lita på”.

Detta var några tankar för dagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s