Vad hindrar oss?

Fick höra en tänkvärd berättelse under en samling på jobbet. Jag väljer att citera berättelsen från www.lararnasnyheter.se:  

Experimentet gick till så här:

Några apor var placerade i ett rum. Framför dem låg bananer i en hög. När aporna gick fram mot bananerna startade en vattenspridare, varpå aporna gjorde reträtt. Aporna gjorde inte fler försök att nå fram till bananerna. Inte ens när vattenspridaren stängts av.

En ny apa placerades i rummet. Vi kan kalla honom Nils. Självklart sprang Nils fram till bananerna men blev hindrad av de andra aporna. Ytterligare en ny apa placerades i rummet. Vi kan kalla honom Kalle. Kalle sprang också fram emot bananerna och blev också stoppad av de andra aporna. »Nej, inte en till! Stoppa honom!«

Bland de stoppande aporna var även Nils. Även när alla gamla apor hade bytts ut mot nya fortsatte Nils och Kalle (som själva aldrig upplevt vattenspridaren) att hålla tillbaka dem som försökte.

Vi behöver inte själva placera oss i ett rum med bananer och vattenspridare för att kunna sätta oss in i situationen. Experimentet belyser ett fenomen som vi ständigt möter. Somliga av oss möter det oftare än andra. Antingen som en som är på väg mot bananerna eller som en som håller andra tillbaka.

Det är dock osäkert hur berättelsen kan användas. Ska man våga lite mer? Eller kan den syfta till att förstå varför vi kan hållas tillbaka?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s