Mårtenskolans framtid 2015

Strax innan jul 2015 fick vi höra att det inte kommer byggas någon ny Mårtenskola på Mårtenskolans gamla mark inom överskådlig tid. Planer finns för boende för flyktingar. Och den 27 dec 2015 kunde vi i Sydsvenskan läsa att Serviceförvaltningen inte behandlat Barn- och skolnämndens önskan (områdesplanen är daterad den 10 dec 2014), om ny Mårtenskola. Beslut om att hos Servicenämnden beställa utredning och kalkyl för framtida Mårtenskolan togs vid sammanträde i Barn och skolnämnden Lunds stad den 2015-04-22. Ungefär samtidigt började en ny beställningsprocess (mer om hur denna beställningsprocess kom till), gällande lokaler!?, inom Lunds kommun gälla: 

Mårtenskolan är bara en av flera skolor som försenats på grund av nya beställningsrutiner i kommunen. Barn- och skolnämnden beställde en ny skola på tomten för över ett år sedan, men nu har serviceförvaltningen sökt bygglov för ett flyktingboende på samma plats.

En enig barn- och skolnämnd gjorde en beställning på en ny skola för över ett år sedan. Men i våras infördes en ny process för lokalinvesteringar och skolnämndens beställningar lämnade serviceförvaltningen över till kommunkontoret [hur är relationen mellan ”kommunkontoret” och ”kommunens lokalplaneringsgrupp”!?]

– Serviceförvaltningen borde vara medveten om att vi hade en beställning på gång. Vi hade ju redan gjort beställning enligt den gamla processen. Då känns det lite märkligt att de lägger en beställning för ett annat bygglov på samma tomt, säger Lars Hansson (L), andre vice ordförande i barn- och skolnämnd Lunds stad.

Undertecknad har den 28 dec 2015 skickat brev till Byggnadsnämnden, och senare samma dag, den 28 dec även skickat ett brev till Servicenämnden i Lunds kommun (använde mig av Robert Barnes mall). Fick snabbt bekräftelse på att breven kommit nämnderna tillhanda. Dessa nämnder (politiker?) och tillhörande förvaltningar (tjänstemän?) verkar dock inte vara de nämnder som bereder Barn- och skolnämndens (BSN) önskemål, sedan 10 dec 2014 (eller 22 april 2015, beroende på vad som räknas som ”beställning”), om ny Mårtenskola. Barn- och skolförvaltningens intentioner finns områdeslokalplaner.

Sedan någon gång under 2015 har Lunds kommun en ny ”lokalprocess” som gör att alla investeringar ska gå genom kommunstyrelsen. Ärendet gällande Mårtenskolan ligger således inte [längre] hos Servicenämnden utan håller på att beredas fram som ärende till kommunstyrelsen via kommunens lokalplaneringsgrupp. Hur når man nu ”kommunens lokalplaneringsgrupp”?! (man kan inte googla sig fram, för då hamnar man i Botkyrka och Surte!?; har dock fått uppgift om att man kan nå ”kommunens lokalplaneringsgrupp” via mejladressen kommunkontoret@lund.se ). När en fråga den 30 dec 2015 skickades till kommunkontoret/lokalplaneringsgruppen fick jag ett direkt svar från: Post.KK.Förvaltningsbrevlåda <Kommunkontoret@lund.se>:

Datum: 30 december 2015 12:02
Ämne: Autosvar: Till Lunds lokalplaneringsgrupp ang ny Mårtenskola
Till: Kent Lundgren

Hej!

Jag har semester och är tillbaka den 4 januari 2016.

God jul och gott nytt år!

Det är ändå kanske rätt att ”hålla fast” vid Serviceförvaltningen, som ett bra tag hade att utreda frågan om lämplig storlek på Mårtenskolan (250 eller 350 elever) åt Barn- och skolnämnden. Jag ställde den 29 dec 2015 en fråga till Serviceförvaltningen rörande hur mycket de hann utreda rörande Mårtenskolan. Hur mycket vet de t ex om prislappen? Fick svar från Ingrid Edling på markentreprenad inom serviceförvaltningen att priset på en skola beror på en stor mängd parametrar… Frågade då en gång till om Serviceförvaltningen hunnit ta fram någon kalkylerad kostnad för en skola med 250 resp 350 elever. Ingrid svarade snabbt (trevligt!), mer om svaret nedan.

Bakgrunden till min iver att få fatt i ett uppskattat pris är att jag hört högt uppsatta politiker inom Serviceförvaltningen hävda att det är alltför dyrt med en 250/350-elevers-skola. Hur kan hen veta det så säkert? Vad har ansvarigt tjänstemän gett för uppgifter? Och vad är egentligen den långsiktiga kostnaden per elev?

Enligt mejlväxling med Serviceförvaltning, se hela svaret nedan, har de med hänsyn till: ”lång erfarenhet och ett tufft ekonomiskt läge för Lunds kommun har man kommit fram till, som jag förstår det Seviceförvaltningen tillsammans med Barn och skola,  att det är för kostsamt att bygga en ny skola för ”bara” 250 barn”. Så tyvärr har nu två källor inom Serviceförvaltningen nu kommit fram till de man/jag misstänkte. Det anses för dyrt med skolor för 250/350-elever.

gamla_mc3a5rtenskolan_med_stolpar_och_vindkraft_2013

Fick svar på från: Ingrid Edling <ingrid.edling@lund.se>
Datum: 30 december 2015 10:24
Ämne: SV: SV: Svar angående investeringsutgift per elev
Till: Kent Lundgren <lundgren.kent@gmail.com>

Hej

Jag har försökt stämma av läget, inte helt enkelt med så många på semester.

Så med viss reservation för att jag kanske missat något…Barn och skola har tidigare frågat serviceförvaltningen om en skola för 250 barn.

Att ta fram en kalkyl för en ny skola kräver rätt mycket arbete från ett flertal inblandade om man ska få ett vettigt underlag dvs det är kostsamt att göra kalkyler med kvalitet.

Pga av lång erfarenhet och ett tufft ekonomiskt läge för Lunds kommun har man kommit fram till, som jag förstår det Seviceförvaltningen tillsammans med Barn och skola,  att det är för kostsamt att bygga en ny skola för ”bara” 250 barn. Några faktiska kalkyler har inte gjorts enligt den info jag fått.

Det ska finnas en beställning på ny skola hos kommunstyrelsen men inga beslut är fattade. Hur denna beställning ser ut vet jag inte tyvärr. Där får vi nog vänta tills efter helgerna för att få besked av Barn och Skola och/eller kommunstyrelsen.

Jag hoppas detta är något svar på dina frågor och med reservation på att jag som sagt inte är helt insatt i detta ärende.

Gott nytt år !

Med vänlig hälsning

Ingrid Edling
Lunds kommun, Serviceförvaltningen
Markentreprenad
Box 41, 221 00 LUND

En fortsättning om Mårtenskolan framtid skriven i november 2017 här.

1 tanke på “Mårtenskolans framtid 2015

  1. Pingback: Mårtenskolans framtid 2017 | Tankar i tiden från Lund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s