Priset på olja

Priset på olja

Priset på olja

Priset förändras när tillgången förändras. Speciellt intressant är att följa oljepriset på till exempel: oil-price.net. (Jag skulle här velat haft en bild som automatiskt uppdateras men eftersom man tydligtvis inte kan ha javaskript här på wp så går tyvärr inte det , men klicka bara på länken ovan, eller bilden till vänster så kommer du till källan).

En svensk sida som beskriver oljans pris är ravarumarknaden.se (de har oil-price.net som källa). På den svenska sidan så förklaras även skillnaden mellan WTI Crude Oil och Brent Crude Oil. Ännu en sida är oljepris.se.

Så här skrev MARIAN RADETZKI i SvD 2007:
Efterfrågan kommer självfallet att fortsätta öka, om än i lugnare takt, under kommande år. Befintliga produktionsanläggningar måste också ersättas när exploaterade fält sinar. Men även när hänsyn tas till detta, kommer de 100 projekten att säkra en global kapacitet efter 2010 som med råge överstiger efterfrågan. Överskottet blir ännu större om man också tar hänsyn till de många hundra projekt av mindre format som samtidigt är under genomförande. Med betydande överkapacitet bortom 2010, med kostnader för ny kapacitet långt under 20 dollar per fat, och med ett minskat beroende av såväl Opec som Mellanöstern, lär oljepriset hamna långt under dagens.

Nationalekonomiskt skolade personer som gör analyser av den typ som Marian Radetzki presterar återfinns på många ställen. De finns t ex på ravarumarknaden.se där följande graf presenteras:

Oljeprisets utveckling

Oljeprisets utveckling

Patric Tengelin skriver:
Att tyda en graf är såklart en subjektiv bedömning men de flesta är överens om att mönstret från segment 5-7 är identiskt med segment 1-3 om än i mindre proportioner. Om mönstret upprepar sig står vi nu inför vad som skedde med priset i segment 4, d.v.s. en rätt stor nedsida. Ingen vet idag vad den utlösande faktorn skulle vara men vi har noterat att oljepriset och börserna gått åt skilda håll de två senaste veckorna vilket får oss att tro att oljan är väldigt sårbar för mer nedsida om börserna plötsligt skulle vända neråt. Börserna handlas nu upp på signaler om att åtminstone USA har börjat skapa tillväxt men med bättre konjunktur kommer högre räntor och generellt svagare råvarupriser.

Patric Tengelins utgår helt från en politisk och nationalekonomisk analys, där det politiska läget helt bestämmer utbud och efterfrågan på olja. Det saknas helt en analys som utgår från peak oil tankarna, dvs hur många källor har vi, hur stora är de, hur många nya kan vi förväntas hitta, och när kan vi förvänta oss att produktionstakten minskar, dvs när har vi nått Peak oil! Bland annat fysikern Kjell Aleklett har sagt och skrivit mycket om Peak Oil. Så här har oljeproduktionen utvecklats sista tiden:

Producerad mängd olja

Producerad mängd olja

Kjell Aleklett och Marian Radetzki närvarade samtidigt i SvT:s debatt år 2010, vilket tas upp i en blogg. Peak-oil har svårt att slå i medierna, Bo Holmström förklarar varför.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s