Dark Mountain

Dark Mountain, en rörelse som startades av Paul Kingsnorth i Storbritannien 2010 och kom till Sverige 2012.  Här från deras svenska sida:

Välkommen till slutet på världen så som vi känner den.

Den globala civilisationen tumlar runt i ett hav av djupa kriser: ekologiska, ekonomiska och resurskriser. Ingen vet vad som kommer att hända, mer än att en ny era redan har börjat omsluta oss. En tid där vårt komplexa samhällsbygge krackelerar, liksom de kulturella berättelser som utgör grunden för detta bygge: den eviga tillväxten, tekniken som frälsare, människan som frånkopplad naturen och så vidare.

Dark Mountain Project är en kulturrörelse som vill ifrågasätta dessa myter och möta den nya tiden med nyfikenhet och kreativitet – utan undergångsromantik och onödig uppgivenhet. Vi för samman kulturutövare och andra som vill vara med och formulera de nya kulturella berättelserna som gör att vi bättre kan förstå vår kollapsande civilisation och hur vi kan möta framtiden.

Dark Mountain

Dark Mountain

David Jonstad är en person som skrivit om och föreläser i ämnet. David har fört rörelsens tankar till Sverige och skrivit bokeKollaps : livet vid civilisationens slut:

Säkert är att världen behöver nya kulturella berättelser för att förstå sin drastiskt transformerade samtid. Varken myten om apokalypsen eller myten om den eviga tillväxten kommer att vara till mycket hjälp. Det finns något mellan på och av, mellan bländande ljus och becksvart mörker.

Ur förordet:

…Sådan är kollapsen: svårfångad, eftersom den inte består av någon plötsligt uppblossande händelse. Du vaknar inte upp en morgon och får höra Ekot meddela att »nu är kollapsen här«. Snarare är det en krypande process som blir kännbar för ett land, en stad, ett hushåll i taget, om kollapsen ens då fångas in av våra medvetanden. Vi har en förunderlig förmåga att anpassa oss till nya situationer utan att knappt märka det själva. Rätt som det är står vi där och ser det som rätt naturligt att fisken i Östersjön inte längre bör ätas för att den är fylld med så mycket gifter, att en svensk sommar är lika med torka och skyfall om vartannat. Eller att reallönerna är sjunkande.

Birger Schlaug intervjuar David Jonstad författare och chefredaktör för tidningen Effekt om Jonstads bok  ”Kollaps – livet vid civilisationens slut”. Genom att titta på såväl nutid som historia försöker David Jonstad i boken att ge en bild av vad som får en civilisation på fall, inklusive vår egen:

Om boken i en mängd media, t ex i TV4 , P4, P3, P1 kulturadion Nya Vågen (ljud -humanekologen Kenneth Hermele och filosofen Jeanette Emt kommentar David Jonstads bok 32 minuter in i programmet), P1 Människor och tro (ljud-kvartssamtal med David Jonstad). En bloggrecension.

Är man nyfiken på mer av samma tema rekommenderar David Jonstad dokumentären Civilisationens kris som sändes på SVT. Den bygger på Nafeez Mosaddeq Ahmeds bok The Crisis of Civilization.

David Jonstad är noga med att poängtera att en kollaps i arkeologiskt perspektiv är en utdragen process (ännu mer utdragen om man ser en kollaps i ett geologiskt perspektiv). Han skriver i ett inlägg att man inte kan sätta upp ett datum (även om många vill höra just det). Jonstad ger exempel på flera kulturer som brutit samman (som t ex romarriket och mayaimperiet). Jonstad nämner även i en intervju att naturen genomgått stora förändringar tidigare då han tar upp ett av fem stora massutdöenden, det som skedde för 251 miljoner år sedan, när 95% av alla arter dog ut.

Har man som undertecknad gått två geologikurser så är man också medveten om att Allt (även Skåne) förändras Helt inom Långa tidsperioder. Har t ex skrivit om att vi bör minska den ökade växthuseffekten innan nästa istid. Sådana inlägg ger dock sken av att det är möjligt att fortsätta ungefär som innan, i alla fall under några 1000 år till, innan nästa istid, om vi skärper till oss de närmaste åren. Detta är en tankefigur som Jonstad vill att vi ska komma bort från. Och jag förstår här helt Jonstad mer ”nyktra” inställning att vi bör vänja oss vid ett helt annat, mindre komplicerat, samhälle inom en relativt kort (10, 20, 40… år!?) framtid.

Men vad får ni för tankar?

1 tanke på “Dark Mountain

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s