Såg ett reportage om olyckan i Fukushima den 11 mars 2011 i Vetenskapen värld. Här uppgifter i SvD vad som händer dag för dag under första månaden. Där står inledningsvis: Klockan 14.46 lokal tid den 11 mars 2011 drabbas Japan av den kraftigaste jordbävningen sedan landets mätningar påbörjades. Magnituden beräknas till 9,0. Epicentrum är på 25 kilometers djup utanför Japans östra kust, knappt 40 mil från Tokyo. Skalvet ger upphov till en tsunami som slår hårt mot flera japanska kuststäder.
En film fem år efter. Men, om man nu får ställa frågan, hur stor blev strålningsnivåerna mätt i Sievert (Sv) (hur man omvandlar från millisievert till Sievert etc) under och efter olyckan?
I Nyteknik skrev Ulla Karlsson-Ottosson den 14 mars:
Den 15 mars skriver Strålsäkerhetsmyndigheten:
Mer information om Fukushima från Strålsäkerhetsmyndigheten.
DN skriver den 15 mars 2011 (4 dagar efter olyckorna):
Sex dagar efter olyckan skrev DN:
En artikel på SVT den 27 mars 2011:
Reportage i Sveriges Radio den 8 april.
Strålningsnivåerna uppmätts till 1050 mikrosievert per timme [den 12 mars], vilket motsvarar ungefär en årsdos [på en timma].
En artikel på SVT den 2 augusti 2011:
Den 22 nov 2011 skriver Energinyheter.se:
Kim Lund skriver på Newsmill den 18 mars 2011 (uppdaterad 2 nov 2011) om tsunamivågen i Japan: Kvällstidningarnas överdramatisering av kärnkraftshaveriet i Japan är skamlig
Alla dessa uppgifter på strålningsnivåer på uppemot 10000 millisievert i timmen (=10 Sievert i timmen). Ovanstående sammanställning och sammanvägning visar att den högsta strålningsnivån som är mest intressant (så att det inte ”bara” är fråga om något ”enstaka” ventlilationsschakt) inträffade vid reaktor fyra och var kring 400 millisivert per timma. Men hur mycket millisievert fick människor i och kring Fukushima? Kommer fortsätta att skriva om detta när jag samlat in mer data om strålningsnivåer vid Fukushima efter jordbävning och tsunami. För att få reda på mer skickade jag nedanstående frågor till Strålsäkerhetsmyndighten den 7 mars:
Har läst er sida om olyckan i Fukushima.Är det möjligt att få en samlad bild av vilka strålningsnivåer som olyckan i Fukushima gav upphov till? Har läst på er sida att reaktor 4 gav (under kort tid?) upphov till 400 mSv per timma.
Men kan ni ge mig, andra nyfikna personer, uppgifter hur många mSv de personer fick som fick mest strålning?, och hur många personer som fick ”Höga” doser (låt oss säga över 1000 mSv under första månaden efter olyckan, om vi kan vara överens om att det är en Hög dos, kanske till och med ”mycket hög”?, men ni får sjävklart välja en annan gräns för ”hög (samlad) dos” (på ”kort” tid – och vad är ”kort” tid?)).
Även intressant att höra er bild av hur många personer som fått ”måttligt hög dos”, låt oss säga mellan 50-1000 mSv under första månaden (eller halvåret?) efter olyckan? (välj gärna andra intervaller, och tidsgränser, det intressanta är att få kopplingen mellan stråldos och antal drabbade människor).
Det vore vidare intressant att veta vilken tidsgräns som är intressant att titta på eftersom (den akuta) radioaktiviteten avklingar relativt snabbt. Är det riktigt att säga att det är den första månaden som är intressantast att titta på om man är intresserad av höga (och direkt farliga) stråldoser. Och är det därmed riktigt att säga att säga att x mSv under första månaden är ett det mest intressanta måttet för att fånga (akut) farliga nivåer? Vad är x?
Sen är jag medveten om att ni rent statistiskt kan räkna ut hur många som dör under närmaste 50 åren ”på grund av” Fukushima, ett tal som kan uppfattas som högt, men även kan uppfattas som (mycket?) lågt (eftersom det är så mycket människor som dör under 50 år). Hur många beräknas dö, på grund strålning från Fukushima (direkt och indirekt), rent statistiskt, under 50 år efter olyckorna i kärnkraftsverken vid Fukushima?
”Över 100 personer rapporteras ha fått högre stråldoser än vad som motsvarar en livsdos” (vore intressant att veta hur mycket, mer exakt). ”April 2012 har emellertid ingen avlidit till följd av strålskador”.
Efter programmet Vetenskapens värld i SVT den 4 november 2013 skickade jag två inlägg till SVT (inlägg nummer två) där jag refererade till följande text från MSB:
”Mätningarna av 4460 personer från Fukushima visade på låg exponering med försumbar hälsoeffekt, inklusive cancerrisk. Bedömningar av internationella medicinska experter tydde på att cancerrisken pga de radioaktiva utsläppen i Fukushima, är så låg att den ligger under gränsen för upptäckt. Anledningar till detta är två; dels att cancer är så pass vanligt att de fall som beräknas orsakas av kärnkraftsolyckan inte kan särskiljas,och dels att den medicinska kunskapen om effekterna av exponering för lågdosstrålning är begränsade”. Källa.
Mer om spridningen😦källa, rapporter, del 4 om konsekvenser)
sid 107 från denna del 4 om konsekvenser-rapporten:
Intressant, men Kent för mig som inte såg vetenskapens värld avsnittet så saknar jag en sammanfattning.
–bosse
Hej Bosse, kul att höra från dig! Vetenskapens värld, liksom denna artikel är från 2012, vilket gör att länken till programmet inte fungerar längre. Jag la idag bara till lite text i slutet (efter att igår träffat vänner som jobbar inom radiofysik, och som bl a mäter hur kontaminerad fisken är i området). Försöker greppa det här med kontaminerad mark och hav, som många gånger är så förhållandevis lätt att mäta, men ändå så svårt att beskriva, förklara och förstå; av någon anledning. Vilket många gånger leder till en överdriven rädsla…