Greklands öde

Greklands öde är vårat öde. Många av oss bär på skulder, både som privatpersoner inom Sverige och sett sammantaget, till länder. Så här stor är olika länders statsskuld:

Statsskulder i Europa 2010

Statsskulder i Europa 2010

EMU, den ekonomiska och monetära unionen inom EU, bygger på Maastrichtfördraget som trädde i kraft 1 november 1993. I fördraget anges ett antal villkor, Maastrichtkriterierna, för att ett medlemsland ska anses kvalificerat att delta i EMU. Ett sådant kriterium är att den offentliga skulden i ett land får uppgå till högst 60 procent av BNP. Ett flertal länder bryter alltså mot kravet. 1997 fick EU-länderna ytterligare ett krav på sig: ett EU-land får inte ha ett budgetunderskott som är större än tre procent av BNP. Dessa båda krav, på statsskuld och budgetunderskott, är centrala delar i EU:s Stabilitets- och tillväxtpakt. För närvarande är det väldigt få EU-länder som klarar dem.

Hur kunde det bli så. Är några ”slarviga”?, eller är det systemfel?, eller är vi människor ”felkonstruerade” att ta onödiga risker så att vi tar lån som vi inte klarar av att betala tillbaka?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s