Urberget som sprack

Ulf Söderlundsreläsning – urberget som sprack, så visades plattektonikens påverkan på vad som är land och vad som hav. Kursen har ett Skånskt perspektiv, men även hur Indien ”bildades”/skapades visades  (hur Indiens förflyttades från östra  Afrika, för 100 Mår sedan till den plats Indien har idag, för 10 Mår sedan).

Hur kontinentala jordskorpan och oceanjordskorpan omvandlas/växer till diskuterades. Om kontinentala jordskorpan nu överhuvudtaget växer (senaste tiden, senaste 1000 miljoner åren):

Kontinenterna växer till längs sina kanter genom den vulkanism och magmatism som sker ovanför aktiva subduktionszoner, och som adderar uppsmält mantelmaterial till den kontinentala jordskorpan. Detta sker i nutid exempelvis runt Stilla Havet, och en enkel modell vore därför att kontinenterna växt till kontinuerligt och med jämn hastighet från början av Arkeikum till nu, och kommer att fortsätta göra så (kurva A i figuren nedan)

Kontinenterna växer till längs sina kanter genom den vulkanism och magmatism som sker ovanför aktiva subduktionszoner, och som adderar uppsmält mantelmaterial till den kontinentala jordskorpan. Detta sker i nutid exempelvis runt Stilla Havet.

Kontinentalplattorna har tidvis varit samlade i superkontinenterDet är svårt att förstå den bakomliggande orsaken till detta starkt episodiska mönster för jordskorpans utveckling, med periodvis ansamling av alla kontinenter i ett område. Spekulationerna rör sig kring förändringar i konvektions-mönstret och antalet konvektionceller i jordens inre med några hundra miljoner års mellanrum, kopplat till jordklotets långsamma avsvalning. En förändring av konvektions-mönstret skulle kunna leda till sönderbrytning av en existerande superkontinent och därmed inleda en period av reorganisering av jordskorpans plattor, intensiv nybildning av jordskorpa, bergskedjebildning och bildning av en ny superkontinent.

För 1200 miljoner år sedan skedde en uppsprickning, och Fennoskandia roterades i förhållande till Nord-amerika. En ny kollision för ca 1000 miljoner år sedan ledde till den Sveconorvegiska bergskedje-veckningen i Fennoskandia. Troligen var flera kontineter inblandade i denna kollision. Resultatet blev en ny superkontinent, kallad Rodinia, vilken i sin tur bröts sönder för ca 750 till 600 miljoner år sedan.

För ung 250-200 Mår sedan fanns det återigen bara en superkontinenPangaea. Den splittrades upp för 200 Mår sedan, se bilder/”filmen” nedan:

Pangaeas uppsplittring för 200 Mår sedan

Pangaeas uppsplittring för 200 Mår sedan

Något som har en historia på flera miljoner miljoner år och som är karakteristiskt för Skåne är Horst  och gravsänkor som har bildats i Skåne de senaste ”100-miljoner åren” (en del säger 300 miljoner år, en del ”bara” 65 miljoner år):

Horst och gravsänkor

Horst och gravsänkor

Romeleåsen är Sveriges sydligaste horst, som strikt taget sträcker sig cirka 30 kilometer från Billebjer strax öster om Lund i sydostlig riktning till cirka 15 kilometer nordväst om Ystad. Horstens bredd är ingenstans större än 5 kilometer. Den högsta punkten är vid Kläggeröd, 186 meter över havet. Romeleklint, 175 meter över havet, är åsens mest framträdande höjd och den bäst kända utsiktsplatsen.

Det finns fina naturområden i anslutning till Romeleåsen:  MårydPrästaskogen (trollskogen) och GryteskogVresbokarnas förvridna grenar ger en alldeles speciell karaktär åt Prästaskogen och Gryteskog som ligger längs vägen mellan Torna Hällestad och Måryd. Det är inte konstigt att området kallas för Trollskogen. Vresbok är en genetisk variant av bok och vanlig just här.  Områden som MårydPrästaskog och Gryteskog  är alla lämpliga för utflykt, av flera skäl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s